Mój profil
Edytuj konto
Wyloguj się

   
Cukrzyca od kuchni – czego nie można jeść przy cukrzycy?

Zweryfikowane przez redakcję Novo Nordisk

 

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która wiąże się z zaburzeniem gospodarki węglowodanowej organizmu. Osoby chorujące na to schorzenie muszą szczególnie dbać o swój plan żywieniowy, aby utrzymać prawidłową glikemię. Warto zatem wiedzieć, czego nie można jeść przy cukrzycy, aby unikać wahania poziomu glukozy* i zminimalizować ryzyko powikłań. Poznaj zasady diety dla osób z diagnozą cukrzycy, w tym produkty, których należy unikać, oraz ich alternatywy, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.

 

 

1. A. Jeznach-Steinhagen (red.), Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020

2. A. Cichocka, Stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2. Dieta i styl życia, Medyk, Warszawa 2022

3. A. Lewandowska, Niski indeks glikemiczny. Dieta dla zdrowia, RM, Warszawa 2021

 

 

PromoMats ID PL24CD00080

Ustawienia plików cookie