Warning!

#Cukrzyca na co dzień

Cukrzyca a senność, czyli co jeść przed snem, aby utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi?*

Pierwsze objawy cukrzycy

Pierwsze objawy cukrzycy mogą się różnić w zależności od typu cukrzycy, ale zwykle obejmują takie symptomy, jak:

  • oddawanie dużej ilości moczu – zbyt duże stężenie glukozy we krwi i w moczu prowadzi do poliurii (wielomoczu);
  • nadmierne pragnienie – odwodnienie spowodowane częstym oddawaniem moczu może prowadzić do wzmożonego pragnienia;
  • nadmierna masa ciała lub jej utrata – nieprawidłowe zużycie glukozy przez organizm może prowadzić w zależności od typu cukrzycy do przybierania na masie ciała lub do jej utraty, pomimo regularnego jedzenia;
  • zmęczenie i senność – nieprawidłowy metabolizm glukozy może prowadzić do uczucia chronicznego zmęczenia oraz senności, zwłaszcza po jedzeniu;
  • wolniej gojące się rany – hiperglikemia (wysokie stężenie glukozy we krwi) może prowadzić do problemów z gojeniem się ran i infekcjami skórnymi;
  • zaburzenia wzroku – cukrzyca może prowadzić do zaburzeń widzenia, takich jak np. nieostre widzenie.

Jeśli występuje u Ciebie podejrzenie cukrzycy, jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem w celu przeprowadzenia odpowiednich badań diagnostycznych i ewentualnego rozpoczęcia leczenia.
Sprawdź: Czy stres podnosi poziom cukru* we krwi?

Dlaczego senność występuje przy cukrzycy?

Cukrzyca może wywoływać uczucie senności i zmęczenie z kilku powodów:

 

1. Nieuregulowany poziom cukru we krwi* – gwałtowne wahania stężenia glukozy, szczególnie po posiłkach, prowadzą do uczucia senności. Wahania glikemii, zwłaszcza po spożyciu wysokowęglowodanowych posiłków, mogą powodować zaburzenia w produkcji energii, co z kolei często skutkuje sennością.

 

2. Niewłaściwa regulacja poziomu insuliny – u osób z cukrzycą typu 2 tkanki stają się mniej wrażliwe na insulinę, co prowadzi do nieefektywnego wchłaniania glukozy przez komórki. W efekcie stężenie glukozy we krwi pozostaje wysokie, a to może skutkować uczuciem zmęczenia i senności.

 

3. Nieprawidłowy sen – cukrzyca może też zakłócać sen oraz zwiększać ryzyko wystąpienia obturacyjnego bezdechu sennego, który objawia się m.in. chrapaniem, dusznościami, bezdechami lub trudnościami z zasypianiem, czego efektem jest uczucie senności i zmęczenia w ciągu dnia.

 

Może Cię zainteresować: Ścieżka do zdrowia

Co jeść przed snem przy cukrzycy, aby kontrolować poziom cukru*

Jeśli masz cukrzycę i chcesz kontrolować stężenie glukozy we krwi przed snem, uwzględnij w swoim planie żywieniowym odpowiednie składniki. Poniżej znajduje się lista polecanych produktów spożywczych dla osób z cukrzycą oraz składników, których lepiej unikać.

 

Produkty bogate w błonnik

 

Błonnik pokarmowy jest kluczowym składnikiem diety dla osób z cukrzycą. Bogate w niego produkty są wolniej trawione i wchłaniane przez organizm, co pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi*. Warzywa o niskiej zawartości skrobi, takie jak brokuły, kalafior i warzywa liściaste, będą więc doskonałym wyborem. Produkty pełnoziarniste, np. pełnoziarniste pieczywo, makarony i brązowy ryż, także zawierają dużo błonnika i mogą pomóc w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi. Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola, również stanowią wartościowe źródło tego składnika.

 

Chude białko

 

Chude białko to doskonały wybór dla osób chorujących na cukrzycę, które chcą utrzymać stężenie glukozy na odpowiednim poziomie. Kurczak, indyk, ryba i rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola są bogate w białko. Dodanie źródła chudego białka do wieczornego posiłku może pomóc w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy i uniknięciu uczucia senności.

 

Tłuszcze roślinne

 

Tłuszcze roślinne, takie jak awokado, orzechy, nasiona chia i oliwa z oliwek, to kolejny dobry dodatek do wieczornego posiłku dla osób z cukrzycą. W przeciwieństwie do węglowodanów, tłuszcze roślinne są metabolizowane wolniej, co powoduje mniejsze gwałtowne wzrosty poziomu glukozy we krwi* po ich spożyciu. Dlatego są polecane jako produkty pomagające w kontrolowaniu uczucia senności po spożyciu kolacji.

 

Owoce o niskim indeksie glikemicznym

 

Owoce są ważnym składnikiem zbilansowanej diety, jednak osoby z cukrzycą powinny wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Zawierają one bowiem mniejszą ilość cukru, co pomaga w utrzymaniu stabilnego stężenia glukozy we krwi. Niektóre owoce o niskim indeksie glikemicznym to: jagody, śliwki, jeżyny, maliny, gruszki i jabłka.

 

Unikanie produktów bogatych w węglowodany proste

 

Produkty bogate w węglowodany proste, takie jak słodycze, napoje słodzone, biały chleb oraz biały ryż, mogą powodować gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi. Dlatego osoby z cukrzycą powinny unikać ich spożywania przed snem, aby utrzymać niski poziom cukru*.

 

Przeczytaj także: Jakie słodycze można jeść, kiedy ma się cukrzycę?

Podsumowanie

Jeśli masz cukrzycę i chcesz utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi przed snem, odpowiednie odżywianie jest kluczowe. Wybieranie produktów bogatych w błonnik, chudego białka, tłuszczów roślinnych oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru* i w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia uczucia senności. Ograniczenie produktów bogatych w węglowodany proste jest równie ważne. Pamiętaj, że każdy organizm reaguje inaczej, dlatego warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem, aby dostosować plan odżywiania do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji.

 

Zadbaj o swoje zdrowie, kontroluj stężenie glukozy we krwi i ciesz się spokojnym snem bez nadmiernego uczucia senności!

 

*stężenie glukozy we krwi